A csodálatos Bhután

Kis létszámú csoportos klasszikus túra

Úticél: Bhután -  10 nap

Időpont: 2023. szeptember 14- 23.

Utazás: menetrend szerinti repülőgéppel, átszállásokkal

Elhelyezés: helyi középkategóriájú szállodák kétágyas szobáiban 7 éjszaka (2 éjszaka repülőn)

Ellátás: teljes ellátás a lenti program szerint

Útvonal: Budapest- Timpu- Phobjikha-völgy- Punakha-völgy- Paro-völgy- Budapest

1. nap: Elutazás Budapestről menetrend szerinti járatokkal, átszállással

2. nap: Érkezés Timpuba

Érkezés Bhutánba, Paro Nemzetközi repülőterére, ahol helyi képviselőnk üdvözli a csoportot majd  elindulunk Timpu felé. A Himalája keleti nyúlványától délre elhelyezkedő ország felszínének nagy része magas hegyvidék, déli része alacsonyabb, medencékkel tagolt, erdős dombvidék. Földünk egyik legelzártabb országa. A Paro völgyben haladva útközben   megállunk a XIV. században épült Tachhogang hídnál rövid fotószünetre. Mintegy 1 órás utazással érkezünk meg a fővárosba, amely 2400 m magasan fekszik tengerszint felett. A városban egyedülállóan  keveredik a modern és a hagyományos, lakói tisztviselők, külföldről hazaköltözöttek, szerezetesek. Timpu megtartotta építészetében a sajátos nemzeti karaktert.

Közös étkezéseinket egy hagyományos bhután ételeket kínáló étteremben kezdjük meg.

Ebéd után ellátogatunk a Zorig Chosum Nemzeti Intézetbe, közismert nevén  a "festőiskolába". Az iskolában  4-6 éves időtartamban sajátíthatják el a diákok a festés, famegmunkálás, hímzés, szobrászat fortélyait.

Későbbiekben a Mini Takin Állatparkba látogatunk, ahol megismerkedünk Bhután nemzeti állatával, a takinnal.

A nap hátralévő részében az 1641-ben épült erődöt, a Dzongot tekintjük meg, amelyben  őfelsége a bhutáni király trónszobája is található.

Ezután megérkezünk a szállodánkhoz, szobánkba beköltözünk majd a vacsora után  megkezdjük jól megérdemelt éjszakai pihenésünket.

3. nap: Timpu városnézés

Reggeli után a szokásos turista látványosságoktól eltérően a Cheri Kolostort látogatjuk meg, amelyet könnyű és csodálatos hegyi túraútvonalon közelítünk meg kb. 45 perc alatt.

Ez a kolostor volt az első  Bhutánban, amelyet az országalapító építtetett még 1620-ban. Cheri ma is fontos helyszíne a meditációs elvonulásoknak, ahol egy időben mintegy 30 szerzetes 3 év, 3 hónap  és 3 napot tölt itt, ezért kérjük, hogy senkit ne zavarjunk meg ebben.

Ezután a fantasztikus élmény után a Cloud9 elnevezésű híres városi étteremben ebédelünk, majd az elegáns Memorial Templomot látogatjuk meg. A sztupát 1974-ben építették Bhután 3. királyának emlékére.

Helyi piacokat is bejárhatunk, amely a friss termékek beszerzési helye a városban, lévén, hogy itt nincsenek nagy szupermarketek. Ezután tovább ismerkedünk Timpu látnivalóival, majd a vacsorát is egy helyi éttereben fogyasztjuk el.

Szállás

4. nap: Timpu - Phobjikha-völgy

Reggeli után azt a  Buddha szobrot tekintjük meg, amely a legnagyobb az országban. Innen továbbindulunk a bhutani Postahivatalba, ahol saját bélyeget készíthetünk, és ezt felhasználva elküldhetjük üdvözletünket az otthoni családtagoknak, távoli barátoknak. Hozhatunk magunkkal  otthonról kedvenc fotóinkból vagy helyben is készíthetünk képet magunkról, amely rákerülhet a bélyegre.

Ezután az érdekes kitérő után elindulunk a Dochula-hágón keresztül Phobjikha felé. Útközben remek képeket készíthetünk a Himalája hófödte csúcsairól a 3.050 m magas hágónál, miközben forró teánkat vagy kávénkat szürcsölgetjük a melegedőben. Későbbiekben is lesz erre mód, amikor egy kis hegyi faluban megállunk rövid szünetre, ahol rövid séta során a helyiekkel is ismerkedhetünk.

Phobjikha-völgy 3000 m tengerszint feletti magasságban található, az efféle sík, széles völgyes, festői környezet ritka látvány Bhutánban. Érkezéskor elfoglaljuk a szállodai szobánkat.

Vacsora majd éjszakai pihenés a hotelben.

5. nap: Serene - Phobjikha-völgy

Reggeli könnyű túrára indulunk, amely során a völgy teljesebb látványa tárulhat elénk. A lélegzetelállító táj egyben a veszélyeztetett  fekete nyakú daru  otthona is a téli hónapokban.

Az útvonal végén megérkezünk a  Kolostorhoz, amely történetével túravezetőnk ismertet meg bennünket, valamint egy órában a buddhizmusról és a bhutáni boldogság tényezőről fogunk tájékoztató előadást hallani egy ismert szerzetestől. Az érdekes előadás után piknik ebédet kapunk a helyszínen.

Délután módunk lesz a Fekete Nyakú Daru Madármentő  Információs Központba ellátogatni, ahol a fő attrakció Karma, egy sérült daru. A madárra nyolc hónapos korában sérülten találtak rá, azóta itt él.

Megállunk egy apácazárdánál, ahol nővérekkel találkozhatunk és templomukban - aki szeretne - rövid meditációra is betérhet.

Mai vacsoránkat egy helyi gazdánál költjük el.

Szállás

6. nap:

Phobjikha-völgy - Punakha völgy

Egy kényelmes reggeli után elindulunk Punakha-völgy felé. Érkezéskor a dombra épült Chimi Lhakhang-ot tekintjük meg, amelyet Drukpa Kuenley Láma tiszteletére emeltek. A XV. században élt láma szokatlan humorral, dramatizálva adta elő tanításait hallgatóságának, ezért illették az "Isteni Őrült" megnevezéssel. Ez a templom a termékenység templomaként is tisztelt, mivel úgy tartják, hogy az ide zarándokló, imádkozó  párokhoz hamarosan meg is érkezik a gyermekáldás. A kb. 30 perces sétával elérhető templomhoz rizsföldeken, kis falun át vezet az út.

Az 1300 m magasan fekvő Punakha-völgy  városa 1955-ig Bhután fővárosa volt és mai napig a Je Khenpo(főapát) téli rezidenciája. Kellemes mikroklímájának  valamint az itt található két folyó (Pho Chuu és Mo Chuu) jótékony hatásának köszönhetően a terület bőségesen terem gabonát és gyümölcsöt lakóinak.

Az erőd meglátogatása után függőhídon végigsétálva az iskolából hazatérő falubeli gyerekekkel találkozhatunk.

Szállásunkra megérkezve vacsorázunk, majd éjszakai pihenőre térünk.

7. nap: Punakha-völgy - Paro-völgy

Reggeli a hotelben. Korán kezdjük a napot, mert a közeli Punakha folyón próbáljuk ki bátorságunkat miközben a frissítő vízben raftingolunk. Aki nem szeretne raftingolni, annak módja lesz  kb. 1 órás hegyi túrát választani a sűrű erdős Khamsum Yulley túraútvonalon. Ebédünket a város egyik éttermében tervezzük, majd indulunk Paro felé. Ennek során alkalmunk lesz egy rövid és könnyű sétára a Lamperi Botanikus Kertnél történő megállásunk alkalmával.

Paro völgye számos legendával, gyönyörű panorámájával és gazdag kultúrájával kápráztatja el az utazót. Itt található több is a legrégebbi kolostorok közül, a Nemzeti Múzeum és az ország egyetlen repülőtere is.   A 7.314 m magas Jhumolhari-hegy fenségesen uralja északról a völgyet. A termékeny völgy teraszos domboldalain termesztik a híres vörös rizst is. Ebédidőre megérkezünk Paroba. Estefelé vezetőnkkel sétát tehetünk a városban.

Vacsora és szállás a Paro-völgyben.

8. nap: Paro-völgy

Taktsang Lhakhang Bhután ikonikus nevezetessége és vallási helyszíne. Taktsang szó jelentése "Tigris fészge". A 900 m magasan a völgy fölé emelkedő sziklára épült kolostor az egyik legszentebb hely a királyságban. A Bhutánba látogató nem hagyhatja ki ezt a rendkívüli látnivalót, buddhista vallásörökségi helyszínt. Felfelé haladva megállunk  kávé/tea szünetre félúton, lefelé menet ugyanitt költjük el ebédünket. A nap legnagyobb részét helyi túrával töltjük, miközben hegyi vezetőnk a hely legendás történeteivel ismertet meg bennünket.  A hegyi túra mintegy 5 óra felfelé és lefelé 3000 m magasságban.

Későbbiekben lesz idő arra is, hogy idegenvezetőnkkel ajándéktárgyakat vásároljunk, megpihenjünk kis kávézókban. Utolsó esténken táncos, kulturális bemutatóban lesz részünk, majd búcsúvacsoránkat költjük el.

Éjszaka Paro-völgyben.

9. nap: Elutazás Bhutánból

Reggeli után menetrend ismeretében transzfer a repülőtérre, megkezdjük hazautazásunkat átszállással.

10. nap: Megérkezés Budapestre.


Főbb látványosságok az utazás során:

  • Dzong erőd
  • Cheri Kolostor
  • Chimi Lhakhang
  • Lamperi Botanikus Kert
  • Taktsang Lhakhan

Részvételi díj: 1.877.600 Ft/ fő

Ár tartalmazza: repülőjegyet Delhi-Paro útvonalon, szállást, teljes ellátást italok nélkül, idegenvezetést, belépőket, kényelmes közlekedési eszközt, búcsúvacsorát és jelenlegi adókat.

Ár nem tartalmazza: nemzetközi repülőjegyet Budapest-Delhi útvonalon (kb. 350.000 Ft/ fő), BBP és sztornó biztosítást, vízumot (40 USD) és borravalót.

A túrát egyénileg utazók részére is megszervezzük. Érdeklődés esetén kérjük, keresse irodáinkat.

A csodálatos Bhután A csodálatos Bhután A csodálatos Bhután A csodálatos Bhután A csodálatos Bhután