Mongólia

A végtelen sztyeppe hazája- Kis létszámú csoportos körutazás

Utazás időpontja: Jelenleg nincs foglalható időpintunk!

Utazás időtartama: 18 nap/1 éj repülőn, 7 éj jurtában, 1 éj szállodában, 4 éj turista kempingben, 2 éj vendégházban, 2 éj sátorban

Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokkal Budapest-Ulánbátor útvonalon,  átszállással
Helyben terepjárókkal

Elhelyezés: szállodában, vendégházban, sátorban, kempingben és autentikus mongol jurtákban

Ellátás: teljes panzió (reggeli, ebéd, vacsora) program szerint

1. nap: Budapest – Ulánbátor

Elutazás kora délután Budapestről menetrend szerinti járattal isztambuli átszállással. Érkezés Ulánbátorba, Mongólia fővárosába következő nap reggelén.

2. nap: Ulánbátor

Érkezés után megkezdjük ismerkedésünket a főváros látnivalóival. Egész napos városnézés során megtekintjük többek között az impozáns Sukhbaatar teret, az 1809-ben alapított Gondantegchilen buddhista Kolostort, a Mongol Katonai Múzeumot. Este kulturális program keretében alkalmunk lesz hagyományos mongol táncokkal, énekekkel megismerkedni.

Vacsora után szállásunk egy vendégházban lesz.

3. nap: Szikla formációk, Baga gazriin chuluu (kb. 6 óra utazás)

Érkezés után indulunk is az első látványossághoz. Erózió formálta sziklák, dombok közt megbúvó forrásvizek a Baga gazriin chulule Nemzeti Parkban tökéletes hely a kempingezésre. Az 1751 méter magasan fekvő gránit hegységet többen holdbéli tájhoz hasonlítják. A park Ulánbátortól délre 250 km-re található a sztyeppe szívében. További érdekessége, hogy területén található egy XVII. századi templomrom is. Az éjszakát sátrakban töltjük (7 óra a várostól). Szakácsunk nyílt tűzön barbecue vacsorát készít részünkre. Elektromosság, mosdó nem elérhető.

4. nap: Fehér-hegy – Tsagaan Suvarga (kb. 6 óra utazás)

Reggeli után továbbutazunk a Fehér-hegyhez. A Tsagaan Suvarga, a „fehér sztúpa” sziklás képződményei Dundgovi tartomány déli határán találhatók. Ezek a szél által erodált sziklák egy romvárosnak tűnnek, ha bizonyos távolságból figyeljük őket. Körülbelül 60 méter magasak és 400 méter hosszúak szinte a semmi közepén. Mini Grand Kanyonnak is hívják. A közelben 2 híres barlang is található.

Az éjszakát egy nomád család vendégszeretét megtapasztalva jurtájukban töltjük.

5. nap: Utazás Dalanzadgad városba, Omnogobi aimag központjába (kb. 4 óra utazás)

Első megállónk technikai jellegű ezen a napon, hogy feltöltsük készleteinket, szükséges vásárlásunkat intézhessük, illetve itt található bank és nyilvános internet is elérhető. Kihasználhatjuk az alkalmat, hogy áramot vételezzünk és díj ellenében modern zuhany/mosdó használatára is lesz módunk.

Ezután továbbindulunk a Jeges-völgybe – Yolun am Nemzeti park (kb. 1 óra utazás)

Yolun am jelentése „a keselyű szája”. Ezzel a találó elnevezéssel illetik az 1993-tól nemzeti parknak nyilvánított látványos jeges szűk szurdokot, amely gazdag madár és vadvilágáról is ismert.

A völgy gyönyörű látványt nyújt a lenyűgöző kanyonokkal, zöldellő domboldalával a Góbi sivatag közepén.

Az éjszakát egy nomád család jurtájában töltjük.

6. nap: Homokdűnék – Khongorun Els, Nemzei Park (kb. 6 óra utazás)

Reggeli után továbbutazás az ország legnagyobb homokdűnéihez. A Khongorun Nemzeti Park a Góbi-sivatag legdélebbi részén található. 

Hatalmas homokdűnéi mintegy 100 km hosszan, 6-12 km-es szélességben 80 m magasság fölé is emelkednek. Folyamatosan változtatják alakjukat a szél hatására, hullámszerű mintákat formálva a homokon. Ahogy a fény intenzitása változik napközben, úgy pompáznak fehéres-sárgás színekben a dűnék. Különleges jelenség errefelé, hogy esetenként hanghatással jár, ahogy a szél mozgatja a homokot. Innen ered az „éneklő homok” elnevezésük. Megállásunk alkalmával kipróbálhatjuk a tevegelést is. Az éjszakát egy nomád családnál töltjük jurtájukban.

7. nap: Arvaikheer város (kb. 8 óra utazás)

Mai napon Ovorkhangay tartomány központjába, Arvaikheer városba indulunk. A mintegy 33.000 fő lakosú székhely egy sokszoros díjnyertes versenylóról kapta nevét. A szó jelentése: „árpamező”..

Az itt lakók főleg kecskepásztorkodással és lovas sportokkal foglalkoznak. Évente népes lovas fesztivál kerül megrendezésre.

A városi szupermarketben ismét feltölthetjük készleteinket. Az előző napok izgalmas, de fárasztó utazása után jól esik a szállodai szoba komfortja, élvezzük a kényelmes ágyat, fürdőszobát, használhatjuk a WIFI-t.

8. nap: Vízesés – Orkhon vízesés Nemzeti Park (kb. 5 óra utazás)

Reggeli után továbbutazunk vízeséshez.

Az Orkhon-völgyet évszázadokon át a császári hatalom székhelyének tekintették. Manapság azonban a természet szépségében gyönyörködhetünk itt. Az Orkhon folyó Mongólia leghosszabb folyója, amely 1120 km-en keresztül halad át a történelmi Orkhon-völgyön. 2006-tól az UNESCO Világörökség része. A folyó vízesése kb. húszezer évvel ezelőtt alakult ki és 27 m magasról zuhan le a szurdokba. Érdekessége, hogy időszakos folyású, általában az első heves nyári esőzések után indul csak el a zuhatag, meglátogatására ezért a legjobb időszak a július-augusztus. Az éjszakát egy nomád családnál jurtában töltjük.

9. nap:

                  A száraz Góbi-sivatagban töltött napok után jól esik tovább időzni a vízesésnél. 

A bátrabbak megmártózhatnak a vízesés alján kialakult természetes tóban is vagy sétálhatnak a kellemes zöld környezetben. A család háziasszonya szabadidőnkben megmutatja hagyományos receptjeit, megismertet bennünket mindennapi ételeikkel.

Este rácsodálkozhatunk a tiszta csillagos égboltra majd vacsora után jurtánkban nyugovóra térünk.

10. nap: Kharakhorum, az ősi főváros (kb. 3 óra utazás)

Elköszönünk vendéglátóinktól majd elindulunk Mongólia ősi fővárosa felé.

A Dzsingisz Khan alapította Kharakhorum 1235-ben lett a Mongol Birodalom fővárosa a XV. századig. Fontos város volt a selyemúton. Itt tartózkodásunk során sok történetet hallhatunk az ország múltjáról. Meglátogatjuk az Erdene Zuu Kolostort, a legrégebbi Buddhista kolostort, amely 1586. évi alapítása óta túlélte a történelem viharát. Folytatjuk utazásunkat a „Tsenher hévforrás”-hoz (kb. 3 óra utazás).

A Tshenher-völgy Mongólia legtermékenyebb vidéke.

A természetes hőforrás egész évben 85 Celsius fokon tör fel a föld mélyéből.

Magas ásványianyag tartalma miatt – ezek főképp kálcium, nátrium, kén – jótékony hatással bír az izületekre, idegrendszerre és számos más betegségre. A helyiek gyomorfekély vagy cukorbetegség esetén isszák gyógyhatást remélve.

Természetesen mi is megmártózunk a hévforrás medencéjében.

Az éjszakát turista kempingben töltjük, ahol elektromosság, zuhany és modern mosdó áll rendelkezésünkre.

11. nap: Nagy Fehér - tó (Vulkanikus tó), Nemzeti park a Chuluut kanyonon át (kb.5 óra utazás)

Terkhiin Tsagaan Nuur-nak nevezik ezt az édesvízű vulkanikus tavat a Khangai-hegységben. A fővárostól 670 km-re található és az egyik legkülönlegesebb nemzeti parkja Közép-Mongóliának.

A kihalt vulkán a tó keleti oldalánál magasodik. A tó gazdag halban és költőhelye számos madárfajtának.

A Chuluut kanyon folyója a Khangai hegyekből ered.

Az éjszakát egy nomád család jurtájában töltjük.

12. nap: Moron város, Khovsgoltartomány központja (kb. 9 órás utazás)

A város közigazgatási központ. A legtöbb utazó itt megpihen, hogy felkészüljön az északi utazásra a híres Khovsgol-tóhoz. A városban szupermarket, internet és tisztálkodási lehetőség áll a túrázók rendelkezésére. Az éjszakát saját sátrainkban töltjük a folyóhoz közel, szabadtéri vacsoránkat is itt készíti el szakácsunk.

13. nap: Khovsgol-tó, (kb. 3 óra utazás) „Deer stone”

1645 méteres magasságban, az orosz határ közelében található Khovsgol-tó Ázsia 10. legnagyobb és 4. legmélyebb tava.

A keskeny, levél alakú tó 136 km hosszú, legnagyobb szélessége 36,5 km, legnagyobb mélysége 267 méter. Méreteiből adódóan Mongólia ivóvízkészletének 70%-át adja.

Mintegy 2-5 millió évvel ezelőtt keletkezett, ezzel a Föld legősibb tavainak egyike és egyben – a Vosztok-tó után – a legérintetlenebbül megmaradt tó. Ezért is fontos, hogy vízminősége jelenleg kiváló, akár tisztítatlanul is alkalmas ivásra, így jó feltételeket teremt a különböző halfajok számára, mint a tajmen, lenok-lazac és ponty.

A sztyeppe és az örök fagyott tajga határán fekvő Khovsgol-tó és környéke, vízgyűjtő területének nagy részével együtt 1992 óta nemzeti park.  A park változatos állatvilágnak ad otthont, él itt kőszáli kecske, muflon, argali juh, gímszarvas, szibériai pézsmaszarvas, ragadozók, mint pl. barnamedve, farkas, rozsomák, coboly.

A Khovsgol régió másik csodája a bronzkori embertől hátrahagyott, repülő szarvasokat ábrázoló ősi megalitok, az úgynevezett „szarvaskövek”. A helyiek számos legendát őriznek a létezésük okairól és az őket alkotó emberekről.

Szállásunk ez alkalommal kempingben lesz.

 14. nap:

Ezt a napot lovaglással, túrázással, biciklizéssel és a helyi nomádok megismerésével tölthetjük. A Tsaatan törzs a világ egyik utolsó nomád rénszarvas tenyésztő népcsoportja. Kétezer méter tengerszint felett magasodó hegyekben, völgyekben és tajgákon vándorló mintegy negyven család túlélése majd minden szempontból a rénszarvasoktól és az időjárástól függ. Tökéletes összhangban élnek a természettel ősi hitük szerint. Őrzik a tűz, a természetfeletti erők, a jó és a gonosz szellemek titkait, tisztelik embertársaikat. A kíváncsiskodó emberek némi fizetség ellenében fotózhatják őket, megnézhetik jellegzetes sátrukat, a „tipit”, megvehetik kézműves remekeiket.

Szállásunk ismét a kempingben lesz.

15. nap: Khutag – (kb. 9 óra utazás)

Az ezen a vidéken utazók néhány különleges és ritkán látogatott természet alkotta látványosságot (sűrű erdők, széles folyók) fedezhetnek fel. Khutag járási székhely, a környéket mintegy 5000 fő lakja.

Szállásunk időjárástól függően turista kempingben vagy sátrakban lesz.

 16. nap: Amarbayasgalant (kb. 7 óra utazás)

Mai napon Mongólia második legfontosabb kolostorát látogatjuk meg, amelyet Mandzsu dinasztia császára építtetett 1727-ben. Az Amarbayasgalant kolostor vagy a „Nyugodt Boldogság Kolostora” egyike az ország három legnagyobb buddhista kolostorának, szerzetesi központ. A komplexum az Iven-völgyben található, a Selenge-folyó közelében. A kolostort 1990-ben az UNESCO segítségével helyreállították.

Az éjszakát egy nomád család jurtájában töltjük.

 17. nap: Ulánbátor (kb. 8 óra utazás)

A mai napot utazással töltjük. Estére visszaérkezünk a fővárosba.

Búcsúvacsoránkat Ulánbátorban költjük el.

Éjszaka egy vendégházban.

18. nap:

Kora reggeli transzfer a reptérre, hazautazás átszállással.

Érkezés Budapestre menetrendnek megfelelően.

 

 Részvételi díj:

Részvételi díj tartalmazza:

 • Elhelyezést program szerint sátorban, kempingben, jurtában, vendégházban, hotelben. A családi jurtákban 4 fő aludhat.
 • Vidéken töltött napokon saját szakács áll a csoport rendelkezésére
 • Közlekedést reptértől - reptérig az utazás teljes időtartama alatt, az útviszonyoknak megfelelően vidéken terepjárókkal
 • A leírásban szereplő rövid lovaglási és tevegelési lehetőséget 
 • Belépőket a program szerinti látnivalókhoz, adókat, helyi idegenvezetőt Ulánbátorban
 • Magyar nyelvű idegenvezetőt az utazás teljes időtartama alatt 
 • Napi háromszori étkezést (ulánbátori vendégház kivételével, ahol nincs reggeli)

Részvételi díj nem tartalmazza:

 • Nemzetközi repülőjegyet Budapest-Ulánbátor útvonalon (kb. 390.000,- Ft/fő turista osztályon)
 • BBP és sztornó biztosítást
 • borravalót
 • személyes jellegű költségeket

Egyéni utazók részére bármely időpontban megszervezzük az utazást, igényeikre szabva. Érdeklődés esetén keresse irodáinkat.

Mongólia Mongólia Mongólia Mongólia Mongólia Mongólia Mongólia Mongólia